De voorbije maand in cijfers

Het economische en politieke nieuws uit de VS kon in mei weer niet overtuigen. Trump zorgde voor een mini-vertrouwenscrisis en van zijn beloofde investeringen en grote plannen komt vooralsnog niet veel in huis.

Het nieuws uit Europa bleef positief. De economische indicatoren geven aan dat de goede prestatie uit het eerste kwartaal dit kwartaal vlotjes wordt overgedaan. De degelijke economische groei volstaat vooralsnog niet om de inflatie in de buurt van de 2 procent doelstelling te brengen, waardoor de ECB meer dan waarschijnlijk de monetaire stimuli zal verderzetten. Met de verkiezing van Macron is het politieke risico wel afgenomen, maar de onzekerheid rond Griekenland en Italië doemt geregeld op.

Ook op de beurs zien we een duidelijke verschil tussen de VS en Europa. De Europese beurzen doen het in 2017 tot nu toe beduidend beter dan de Amerikaanse tegenhanger. De meer cyclische sectoren, en vooral energie, kenden een zwakke maand mei. De Amerikaanse dollar had te lijden onder de politieke spanningen en de zwakke economische data. De euro won verder terrein tegenover de belangrijkste munten. En de meeste grondstoffen moesten een stap terug zetten.