Yellen houdt schip op koers

Economie

Yellen houdt schip op koers

 

Voorzichtig voortmaken

Het was vorige week uitkijken naar de speech van Fed-bazin Yellen voor het Amerikaanse congres. En dat zorgde voor deining, want de Amerikaanse centrale bank behoudt wel haar koers, maar blijkt toch wat meer rekening te (moeten) gaan houden met de inflatie. Al bij al gaf Yellen opnieuw een “gebalanceerde” beoordeling over de economie en over het monetaire beleid. Het loopt dus zoals gedacht en dus verwacht de Fed nog steeds dat de economie aan een gematigd tempo zal blijven groeien.

 

1. Monetaire beleid

De komende jaren zal de beleidsrente gradueel verhoogd worden, maar niet tot de niveaus die we in eerdere cycli hebben gezien. De Fed trok recent de beleidsrente op tot 1,25%. Yellen gaf daarmee dat de rente de volgende jaren waarschijnlijk geleidelijk verder zal worden verhoogd. De neutrale rente voor het Fed-beleid ligt wel aanzienlijk lager dan in het verleden.

a. Dat was al de derde keer op rij, waarvan twee in 2017. KBC verwacht, net zoals bijna de hele markt, dat er dit jaar nog een derde verhoging zal worden doorgevoerd. Geen veranderingen hier.

b. De groei van de tewerkstelling blijft goed op koers en dat is zelfs meer dan voldoende om de nieuwkomers in de arbeidsmarkt op te vangen.

c. De inflatie bleef recent onder de 2%. Dat verdient strikte opvolging, al herhaalt Yellen dat de recente terugval in de inflatie minstens ten dele te wijten is aan speciale factoren.

 

2. Balansafbouw

De plannen om de 4,5 biljoen dollar omvangrijke portefeuille van obligaties en overige activa (die tijdens en na de financiële crisis van 2008 zijn verworven) langzaamaan af te bouwen krijgen ook vorm.

a. Deze balansafbouw zouden nog in 2017 in werking moeten treden, maar een echt specifieke datum kregen we niet. “Het kan, want de het economische herstel is - zoals verwacht – breed gedragen”.

b. De Fed wil dit proces enigszins op de achtergrond later verlopen. De

Het was gisteren uitkijken naar de speech van Fed-bazin Yellen voor het Amerikaanse congres. En dat zorgde voor deining, want de Amerikaanse centrale bank behoudt wel haar koers, maar blijkt toch wat meer rekening te (moeten) gaan houden met de inflatie. Al bij al gaf Yellen opnieuw een “gebalanceerde” beoordeling over de economie en over het monetaire beleid. Het loopt dus zoals gedacht en dus verwacht de Fed nog steeds dat de economie aan een gematigd tempo zal blijven groeien.
 

 

Marktreactie?

• De rente daalde met 5 basispunten.

• De dollar stabiliseert op een laag niveau, na enkele bokkensprongen gemaakt te hebben

• De aandelenmarkten gingen in de VS én in Azië vlot 1% hoger

• De rentegevoelige aandelen veerden op, met name in de vastgoed- en de financiële sector

 

De visie van KBC

De facto was de boodschap van de verklaring niet fundamenteel verschillend van de beleidsverklaring van juni. De rente en de dollar daalden lichtjes, maar de markt had vooral aandacht voor de ‘waarschuwing’ inzake de lage inflatie. Ondertussen wint de dollar de initiële verliezen wel terug, zodat het EUR/USD muntpaar in de buurt van 1,1440 handelt. Dat is nauwelijks verschillend van het niveau van voor de speech. Een gebalanceerde reactie, dus, op een evenwichtige verklaring.

 

Disclaimer
Dit blogbricht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of –advies.

 

 

senior financial economist KBC Groep