Nog geen duidelijkheid over Catalonië

Economie

Nog geen duidelijkheid over Catalonië

Puigdemont bracht gisteren geen duidelijkheid over de toekomst van Catalonië. Dat hij evenwel niet de onmiddellijke en eenzijdige onafhankelijkheid van de Spaanse regio uitriep, zorgde voor een milde vorm van opluchting. Mild, want het is wachten op het antwoord uit Madrid. En alles lijkt er op te wijzen dat het niet positief zal zijn.

 

De Spaanse financiële markten lijken nochtans opgelucht adem te halen na de toespraak van de Catalaanse minister-president. De richtinggevende aandelenkorf, de IBEX 35, ging bij de opening gezwind 1,5% hoger en veegde daarmee de verliezen sinds het referendum van tafel. Die winst was onder meer het werk van de bankwaarden Caixabank en Banco de Sabadell die ruim 4% hoger gingen. Ook op de obligatiemarkten is sprake van wat ontspanning. De Spaanse rente is gedaald en de spread met de Duitse evenknie wat afgenomen.

 

De markten waren gisteren al gesloten toen Puigdemont met de verklaring kwam dat het regionale parlement de onafhankelijkheidsverklaring had aangenomen, maar dat de implementatie ervan uitgesteld werd om onderhandelingen met het Spaanse centraal bestuur een kans te geven. De Spaans premier Rajoy klonk evenwel onverzettelijk als voordien en noemde de actie onverantwoordelijkheid in het extreme. Bij monde van zijn vice-premier klonk het gisteren als volgt: “Puigdemont noch iemand anders kan conclusies trekken uit een wet die niet bestaat, van een referendum dat niet heeft plaats gevonden en van de wensen van het Catalaanse volk die ze proberen over te nemen”.

 

Vandaag komt de Spaanse regering opnieuw samen om de verklaring te bespreken. De reactie zal belangrijk zijn voor de markten. Ten gronde blijft het geschil even scherp als voordien en doet Puigdemont geen afstand van onafhankelijkheid. Tactisch was zijn verklaring niet slecht. Of hij daarmee de internationale gemeenschap (EU) kan overtuigen blijft onwaarschijnlijk.
 

 

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of –advies.

senior financial economist KBC Groep