Economische zonneschijn: wereld BBP-groei

Economie

Economische zonneschijn: wereld BBP-groei

Sinds de wereldeconomie met succes herstelde van de financiële crisis van 2008, is ze aan een gematigd, maar gestaag, tempo blijven groeien. Niet alleen volgens KBC, maar ook volgens vele andere waarnemers zal deze trend zich in 2018 waarschijnlijk voortzetten: de Economist Intelligence Unit berekende dat de wereldeconomie naar verwachting met 2,7% toenemen in 2018. Dat is dan wel iets minder dan de 2,9% die in 2017 werd geregistreerd, maar net omwille van een sterk 2017 mag ook de groei in 2018 terecht “indrukwekkend” genoemd worden.

 

De grootste bijdrage zal ook in 2018 van China komen. De tweede grootste economie ter wereld zal naar verwachting met 5,8% groeien en draagt daarmee ongeveer een derde van de totale wereldgroei. Ook hier valt een terugval te noteren, want dit groeicijfer ligt een vol procentpunt lager dan het vorig cijfer van vorig jaar. Dat is logisch, want de Chinese president Xi Jinping probeert actief de kredietgroei te beteugelen en de economie af te remmen.

 

India blijft daarom de snelst groeiende grote economie ter wereld, met een verwachte BBP-groei van een bijzonder kloeke 7,8%. Omwille van export- en vraageffecten hoeft het dus geen betoog dat ook de rest van Zuid-Oost-Azië naar verwachting sterk zal blijven presteren: Vietnam, Cambodja, Cambodja, Myanmar en Laos zouden samen meer dan 6% groter moeten worden.

 

En het goede nieuws blijft duren, zelfs als we de slechtst presterende landen er bij nemen. Brunei zou de vijfde traagste groeier moeten zijn van het hele pak dat onder de loep werd genomen, maar kan wel een groei van 0,5% realiseren. Enkel Venezuela, Puerto Rico, Equatoriaal Guinea en Noord-Korea doen slechter.

 

KBC is enthousiaster dan de Economist Intelligence Unit en verwacht een wereldwijde groei voor 2018 van 3,4%. Voor België wordt op 1,8% gerekend.

 

Verwachtingen KBC: 
reële bbp-groei (% op jaarbasis)

 

2016

2017

2018

VS

1,6

2,2

2,6

Eurozone

1,7

2,2

2,3

België

1,2

1,7

1,8

Wereld

3,1

3,3

3,4

 

 

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.

 

 

senior financial economist KBC Groep